slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Bezglutenowe placuszki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo sycące i ładnie się smażą. Polecam zrobić gdy mamy rano więcej czasu.

Bezglutenowe placuszki ryżowe

Składniki:

Bezglutenowe placuszki ryżowe

 

  • 2 szkl ugotowanego ryżu
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe placuszki ryżowe
Ryż przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy mleko. Blendujemy razem aby ziarenka ryżu się rozpadły. Następnie dodajemy jajko, cukier, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Patelnię rozgrzewamy, kładziemy 1 łyżkę oleju kokosowego, czekamy aż się rozpuści. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na 1 placuszek-ciasto bardzo się rozpływa ( najwyżej 2 placki). Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Zamiast oleju kokosowego można smażyć na innym tłuszczu.

Tagi:

dania placki ryż