Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Placuszki serowe z dynią i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne placuszki z dynią i serem - prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Placuszki serowe z dynią i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki serowe z dynią i rodzynkami

 

  • 200 g dyni,
  • 1 łyżka masła,
  • 30 g rodzynek,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • 200 g białego sera trzykrotnie mielonego,
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • około 7 łyżek mąki,
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Placuszki serowe z dynią i rodzynkami
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ oraz pestki i odważamy 200g. Ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Imbir obieramy i ścieramy na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy imbir i dynię i smażymy około 5 minut do miękkości dyni, całość studzimy. Twaróg wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, cukier, żółtka i ostudzoną dynię - dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej wraz z 3 łyżkami mąki i szczyptą cynamonu. Całość dokładnie mieszamy dodając resztę mąki - jeśli masa nie będzie zbyt gęsta można dodać więcej mąki. Placuszki smażymy na maśle lub oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z bita śmietaną lub konfiturą.
Placuszki serowe z dynią i rodzynkami
Dodajemy imbir i dynię i smażymy około 5 minut do miękkości dyni, całość studzimy.
Placuszki serowe z dynią i rodzynkami
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, cukier, żółtka i ostudzoną dynię - dokładnie mieszamy.
Placuszki serowe z dynią i rodzynkami
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej wraz z 3 łyżkami mąki i szczypta cynamonu.
Placuszki serowe z dynią i rodzynkami
Placuszki smażymy na maśle lub oleju na złoty kolor z obu stron.