Sposób przygotowania:
Placuszki serowe z dynią i rodzynkami
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ oraz pestki i odważamy 200g. Ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Imbir obieramy i ścieramy na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy imbir i dynię i smażymy około 5 minut do miękkości dyni, całość studzimy. Twaróg wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, cukier, żółtka i ostudzoną dynię - dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej wraz z 3 łyżkami mąki i szczyptą cynamonu. Całość dokładnie mieszamy dodając resztę mąki - jeśli masa nie będzie zbyt gęsta można dodać więcej mąki. Placuszki smażymy na maśle lub oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z bita śmietaną lub konfiturą.