Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Placuszki serowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne i sycące placuszki na bazie twarożku i bananów. Polecam z jogurtem greckim i odrobiną dżemu figowego.

Placuszki serowo-bananowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki serowo-bananowe

 

  • 200 g twarogu sernikowego
  • 125 g kefiru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 banan
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Placuszki serowo-bananowe
Do miski wrzucić serek i kefir, dodać cukier i zmiksować.

Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać żółtka. Zmiksować na jednolitą masę.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Banana obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić ze skórką i rodzynkami do ciasta, wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżką masę, smażyć z obu stron, na niewielkim ogniu, na rumiano, bez dodatku tłuszczu.


Placuszki serowo-bananowe
do miski wrzucić twaróg z kefirem, dodać cukier
Placuszki serowo-bananowe
wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić żółtka
Placuszki serowo-bananowe
białka ubić na sztywną pianę w osobnym naczyniu
Placuszki serowo-bananowe
dodać banany i bakalie i wymieszać delikatnie
Placuszki serowo-bananowe
smażyć bez tłuszczu