Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Placuszki twarogowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, szukasz szybkiego, prostego przepisu? Zapraszam po przepis poniżej. Lekkie puszyste placuszki z twarogu, podane z dowolną konfiturą.

Placuszki twarogowe

Składniki:

Placuszki twarogowe

 

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 4 całe jajka
  • 1 ½ szk. mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Olej do smażenia
  • 2 ½ szk. mąki pszennej
  • Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:

Placuszki twarogowe

I

Placuszki twarogowe

1. Twaróg przekładam do miski, ugniatam widelce, dodaję jajka, mleko, wsypuję sodę oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

II

2. Na rozgrzany olej nakładam ciasto łyżką. Smażę na wonnym ogniu z obu stron.
3. Po usmażeniu studzę i posypuję cukrem pudrem, można udekorować dżemem.
4. Gotowe.
5. Smacznego


Tagi:

placki dania