kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Placuszki twarogowe – syrniki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Syrniki to tradycyjne danie wschodnie królujące w Rosji i na Ukrainie. Tradycyjnie powinny być przygotowane z twarogu w kostce z jak najmniejsza ilością dodatków aby pozostały serowe i mięciutkie.

Placuszki twarogowe – syrniki

Składniki:

Placuszki twarogowe – syrniki

podstawowe

  • (na około 10-12 sztuk)
  • 2 kostki twarogu (500g)
  • 2 jajka M
  • 100g maki krupczatki
  • 2 łyżeczki cukru
  • spora szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki twarogowe – syrniki

1

Twaróg ugniatamy widelcem, łączymy z mąką, jajami, cukrem i sola na jednolitą masę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżka porcje ciasta i formujemy okrągły placuszek równej grubości. Smażymy na złoto z obu stron.

Serwujemy na ciepło z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem, świeżymi owocami i/lub konfiturą.


Tagi:

ser placki dania