lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Szparagi w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon szparagów trwa i trzeba z niego korzystać. Szparagi można przygotować na wiele sposobów. U mnie tym razem są pieczone w boczku.

Szparagi w boczku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szparagi w boczku

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w boczku
Szparagi myjemy i odcinamy zdrętwiałe końcówki. Każdego szparaga owijam plastrem boczku i posypujemy pieprzem. Na płaskiej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Na papierze układamy szparagi w dwóch rzędach i lekko skrapiamy je olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut w 180 stopniach. Szparagowa nie solimy, ponieważ boczek daje słony posmak.
Szparagi w boczku
Szparagi pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Szparagi w boczku
Szparagi doprawiamy tylko pieprzem i skrapiamy olejem