kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pieczony schab miodowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe danie tanie typu zamarynuj i upiecz. Pieczony schab w słodko-pikantnej marynacie doskonale nadaje się na obiad z dodatkiem gotowanych warzyw i ziemniaków lub na zimno jako wędlina do pieczywa.

Pieczony schab miodowy

Składniki:

Pieczony schab miodowy

podstawowe

  • schab bez kości 1kg
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 150ml sosu teriyaki
  • 2-3 łyżki miodu naturalnego
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego

Sposób przygotowania:

Pieczony schab miodowy
Schab myjemy, usuwamy niepotrzebne błonki i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Wszystkie składniki marynaty poza miodem dokładnie mieszamy i polewamy mięso. Marynujemy w lodówce prze noc lub jeśli nie mamy tyle czasu prze minimum 2h.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Mięso wraz z marynata pieczemy na środkowej kratce prze 45 minut, co 15 minut polewając marynata spod mięsa. Kilka łyżek marynaty podbieramy z brytfanny i mieszamy z płynnym miodem. Mięso polewamy miodową zalewą i pieczemy jeszcze około 15 minut do zarumieniania.

Serwujemy na ciepło z ziemniakami i gotowanymi warzywami lub na zimno jako wędlinę.