Sposób przygotowania:
Placuszki z kalarepki i szpinakuETAP 1
Kalarepkę obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną delikatnie nasalamy i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie powinna puścić sok.
ETAP 2
Między czasie umyty i osuszony szpinak przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci na objętości.
Cebulę, kroimy w kostkę, szczypior oraz koperek drobno siekamy.
ETAP 3
Gotową kalarepkę odciskamy z powstałego soku i przekładamy do miski.
ETAP 4
Dodajemy do niej pozostałe składniki placuszków: cebulę, szczypior, koperek, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gotowy, wykładamy na niego porcje przygotowanego „ciasta”. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
gusia1000