Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Bavette z wątróbką i pomidorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drobiowa wątróbka w połączeniu ze świeżymi pomidorami i makaronem tworzy lekkie, ale sycące, pełne smaku danie - pyszne, zdrowe i kolorowe, polecam :D

Bavette z wątróbką i pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bavette z wątróbką i pomidorami

 

  • 1 opakowanie makaronu bavette
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram boczku
  • 500 gram wątróbki drobiowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 2-3 pomidory (najlepiej różne odmiany)
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 garść świeżego oregano (można użyć bazylii lub pietruszki)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bavette z wątróbką i pomidorami
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną w drobną kostkę białą cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek – smażymy 3-4 minuty aż boczek i cebula lekko się zarumienią. Dodajemy posiekaną wątróbkę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy wszystko 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.

Pomidory kroimy w kostkę i ćwiartki. Czerwoną cebulę w drobną kostkę.

Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem dodajmy pokrojone pomidory i czerwoną cebulę, starty ser, posiekane oregano – wszystko starannie mieszamy. Makaron oprószamy jeszcze raz solą i pieprzem, polewamy oliwą i serwujemy, smacznego :D
Bavette z wątróbką i pomidorami
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Bavette z wątróbką i pomidorami
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną w drobną kostkę białą cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek – smażymy 3-4 minuty aż boczek i cebula lekko się zarumienią.
Bavette z wątróbką i pomidorami
Dodajemy posiekaną wątróbkę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy wszystko 5 minut.
Bavette z wątróbką i pomidorami
Pomidory kroimy w kostkę i ćwiartki. Czerwoną cebulę w drobną kostkę.