kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Placuszki z suszoną żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placuszki z suszoną żurawiną. Przygotowane na serku homogenizowanym i słodzone syropem z agawy. Polecam na słodkie śniadanie, obiad lub kolację.

Placuszki z suszoną żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z suszoną żurawiną

 

  • 20 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 8 łyżek z czubkiem mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placuszki z suszoną żurawiną
Do miski wkładamy serek i wybite jajko, suszoną żurawinę i wlewamy syrop z agawy, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy.

Na patelnie wlewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z tłuszczu.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki z suszoną żurawiną
Do miski wkładamy serek, jajko, syrop z agawy, suszoną żurawinę
Placuszki z suszoną żurawiną
Wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy
Placuszki z suszoną żurawiną
Wszystkie skłądniki ciasta mieszamy do połączenia.
Placuszki z suszoną żurawiną
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.