Sposób przygotowania:
Ryżowa frittata z warzywami
1. Cebulę należy obrać i pokroić w dość w małą kostkę. Następnie obrać również marchewkę, wypłukać ją i osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chwilę ją przesmażyć, gdy cebula będzie szklista i lekko przyrumieniona dodać przygotowaną marchewkę i ponownie chwilę razem przesmażyć. Następnie warzywa przykryć pokrywką i dusić do miękkości, można podlać odrobiną gorącej wody, a gdy warzywa będą miękkie wodę dobrze odparować.
2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ugotowany przełożyć do miseczki.
3. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać z przyprawami.
4. Do miękkich warzyw dodać ryż i posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć. Następnie wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać z ryżem, następnie ładnie wyrównać masę łyżką i smażyć do zrumienienia się frittaty od spodu i ścięcia jajek. Następnie zsunąć ją z patelni na duży talerz i z powrotem zsuwamy na patelnię nie usmażoną stroną do spodu. Dosmażyć kilka minut.
5. Frittatę podawać dodatkowo oprószoną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Można zrobić jedną większą i grubszą frittatę, ale ja podzieliłam składniki na pół i zrobiłam dwie porcje.
Porcja dla 4 osób.
2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ugotowany przełożyć do miseczki.
3. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać z przyprawami.
4. Do miękkich warzyw dodać ryż i posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć. Następnie wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać z ryżem, następnie ładnie wyrównać masę łyżką i smażyć do zrumienienia się frittaty od spodu i ścięcia jajek. Następnie zsunąć ją z patelni na duży talerz i z powrotem zsuwamy na patelnię nie usmażoną stroną do spodu. Dosmażyć kilka minut.
5. Frittatę podawać dodatkowo oprószoną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Można zrobić jedną większą i grubszą frittatę, ale ja podzieliłam składniki na pół i zrobiłam dwie porcje.
Porcja dla 4 osób.