Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ryżowa frittata z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i pyszna propozycja na śniadanie, obiad czy kolację. Ryż z warzywami i jajkami to pyszne połączenie. Polecam.

Ryżowa frittata z warzywami

Składniki:

Ryżowa frittata z warzywami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ryżowa frittata z warzywami
1. Cebulę należy obrać i pokroić w dość w małą kostkę. Następnie obrać również marchewkę, wypłukać ją i osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chwilę ją przesmażyć, gdy cebula będzie szklista i lekko przyrumieniona dodać przygotowaną marchewkę i ponownie chwilę razem przesmażyć. Następnie warzywa przykryć pokrywką i dusić do miękkości, można podlać odrobiną gorącej wody, a gdy warzywa będą miękkie wodę dobrze odparować.

2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Ugotowany przełożyć do miseczki.

3. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać z przyprawami.

4. Do miękkich warzyw dodać ryż i posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć. Następnie wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać z ryżem, następnie ładnie wyrównać masę łyżką i smażyć do zrumienienia się frittaty od spodu i ścięcia jajek. Następnie zsunąć ją z patelni na duży talerz i z powrotem zsuwamy na patelnię nie usmażoną stroną do spodu. Dosmażyć kilka minut.

5. Frittatę podawać dodatkowo oprószoną posiekanym szczypiorkiem. Smacznego życzę.



Moje rady:

Można zrobić jedną większą i grubszą frittatę, ale ja podzieliłam składniki na pół i zrobiłam dwie porcje.

Porcja dla 4 osób.

Tagi:

jajka dania