Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Placuszki bakaliowe racuszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Racuchy na bogato, wersja dla bardziej wybrednej młodzieży, która docenia znaczenie spożycia bakalii, ale unika białej mąki.

Placuszki bakaliowe racuszki

Składniki:

Placuszki bakaliowe racuszki

 

  • śmietanka 30% - 150 ml,
  • woda letnia - 300 ml,
  • drożdże świeże- 30 g,
  • cukier - 2- 3 kopiate łyżki,
  • mąka - według potrzeby , ok 2,5 szklanki
  • sól szczypta,
  • orzechy - 3/4 szklanki,
  • migdały- 1/2 szklanki,
  • rodzynki - 1/2 szklanki,
  • żurawina suszona - 1/2 szklanki,
  • olej do smażenia,
  • cukier do posypywania.

Sposób przygotowania:

Placuszki bakaliowe racuszki
Drożdże wymieszać ze śmietanką, cukrem i dwoma, trzema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.

Przygotować bakalie- posiekać migdały i orzechy na grube kawałki. Żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie oprószyć mąką.

Do naczynia z ciastem dolać wodę, dosypać resztę mąki, wsypać cukier wanilinowy i dla złamania smaku dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ma być raczej rzadkie, trochę jak gęsty jogurt. Dosypać wszystkie bakalie i wymieszać. W zasadzie powstanie coś w rodzaju bakalii oblepionych ciastem.

Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

dania