Sposób przygotowania:
Placuszki bakaliowe racuszki
Drożdże wymieszać ze śmietanką, cukrem i dwoma, trzema łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Przygotować bakalie- posiekać migdały i orzechy na grube kawałki. Żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie oprószyć mąką.
Do naczynia z ciastem dolać wodę, dosypać resztę mąki, wsypać cukier wanilinowy i dla złamania smaku dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ma być raczej rzadkie, trochę jak gęsty jogurt. Dosypać wszystkie bakalie i wymieszać. W zasadzie powstanie coś w rodzaju bakalii oblepionych ciastem.
Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Przygotować bakalie- posiekać migdały i orzechy na grube kawałki. Żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić na sitku. Następnie oprószyć mąką.
Do naczynia z ciastem dolać wodę, dosypać resztę mąki, wsypać cukier wanilinowy i dla złamania smaku dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto, ma być raczej rzadkie, trochę jak gęsty jogurt. Dosypać wszystkie bakalie i wymieszać. W zasadzie powstanie coś w rodzaju bakalii oblepionych ciastem.
Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.