szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Placuszki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatne placuszki jogurtowe z dodatkiem świeżych truskawek to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia lub na deserek.

Placuszki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z truskawkami

 

  • 1 jajko
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placuszki z truskawkami
Do miseczki wsypać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jogurt, jajko, olej i wymieszać całość dokładnie lub zmiksować. Rozgrzać patelnię i nakładać na nie łyżką porcje ciasta, tworząc małe placuszki. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki. Gdy placuszki podrosną układamy na nich plasterki truskawek i obracamy na drugą stronę. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki z truskawkami
Etap 1 Do miski wsypujemy składniki suche i dodajemy do nich jajko olej i jogurt
Placuszki z truskawkami
Etap 2 Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Placuszki z truskawkami
Etap 3 Na patelnię nakładamy łyżką ciasto i formujemy małe placuszki
Placuszki z truskawkami
Etap 4 Gdy placuszki urosną nakładamy na nie plasterki truskawek

Tagi:

jajko jajka