SUPERPRZEPIS

Plastyczna masa cukrowa

  • 13
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Plastyczna masa cukrowa Więcej zdjęć (5)

Dostałam tą recepturę od mojej koleżanki, która jest cukiernikiem i postanowiłam się z wami nią podzielić;)

Składniki:

Plastyczna masa cukrowa

 

  • ok 80 dkg cukru pudru
  • 50g glukozy
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 4 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Plastyczna masa cukrowa
Żelatynę wsypać do miski,zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Po upływie tego czasu miskę  postawić nad parą wodną i mieszać aż żelatyna się rozluźni,wsypać glukozę.Należy uważać aby powstała papka nam się nie zagotowała.Dodać masło,cały czas mieszając,zdiąć miskę znad pary nim masło całkowicie się roztopi.Stopniowo dodawać cukier puder i wyrabiać aż masa stanie się gładka i plastyczna. Aby masa się nie kleiła podczas wałkowania ja rozkładam na blacie kawałek folii spożywczej. Aby nadać pożądany kolor użyłam barwników spożywczych w żelu Z takiej masy powstają prawdziwe cuda(moim wyrobom daleko jeszcze do ideału)wystarczy tylko odrobina wyobraźni i mnóstwo cierpliwości. Miłej zabawy;)
Plastyczna masa cukrowa
Żelatynę wsypać do miski
Plastyczna masa cukrowa
Żelatynę wsypać do miski
Plastyczna masa cukrowa
Kiedy żelatyna sie rozluźni dodajemy glukozę
Plastyczna masa cukrowa
masło