Sposób przygotowania:
Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkamiETAP 1:
Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przekroić, duże sztuki na 4 części, średnie na pól. Przełożyć do rondelka, dodać łyżeczkę ksylitolu oraz ocet balsamiczny. Postawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć aż truskawki częściowo się rozpadną a sok będzie miał konsystencję delikatnego żelu. Zdjąć z ognia.
ETAP 2:
Do rondelka przelać mleko, dodać pozostały ksylitol i zagotować. Dodać płatki ryżowe i gotować aż masa zgęstnieje. Mniej więcej w połowie gotowania dodać cynamon i dobrze wymieszać.
ETAP 3:
Do miseczki przełożyć płatki, na wierzch wyłożyć truskawki. Można też do garnuszka z płatkami dodać truskawki i wymieszać. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Smacznego!