natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Pleśniak.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny placek. Robię go zawsze na niedzielę do kawy.

Pleśniak.

Składniki:

Pleśniak.

 

  • 1 kostka palmy
  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 słoik dżemu
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1/2 paczki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak.
Do miski wsypać mąkę dodać miękką palmę, proszek do pieczenia i pięć żółtek. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wyklejamy spód tortownicy wcześniej wysmarowaną masłem. Na to równomiernie rozkładamy dżem. Do drugiej części dodajemy kakao i łączymy to razem. Rozdrabniamy je na drobne okruszki i posypujemy na roztarty dżem. Następnie z białek ubijamy pianę dodając stopniowo sześć łyżek cukru. Pianę rozkładamy równomiernie na kakaowe okruszki. Trzecią część też rozdrabniamy na okruszki i posypujemy nimi równomiernie pianę. Piec w temperaturze 180’C niecałą godzinę. Po wystygnięciu przygotować lukier z cukru pudru i polać nim ciasto.

Tagi:

pleśniak