czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Plesniak mój- sprawdzony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto jest proste w wykonaniu i równie smaczne.

Plesniak mój- sprawdzony

Składniki:

Plesniak mój- sprawdzony

 

  • 1 kostka margaryny np. Kasi
  • 1/2 kg mąki - tortowej
  • 6 jajek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-8 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • i jeszcze 1 szklanka cukru
  • dowolna konfitura owocow

Sposób przygotowania:

Plesniak mój- sprawdzony
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Następnie margarynę, żółtka i 6-8 łyżek cukru utrzeć na "puch", dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i właśnie tę włożyć na ok. 2 godziny do zamrażalnika a tę jasną do lodówki. Jasną częścią ciasta wylepić przygotowaną wcześniej blaszkę 25/40. Posmarować ją dowolną konfiturą i zetrzeć na tarce ciemną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Ubijać jeszcze tak długo aż cukier się rozpuści i tą pianę wyłożyć na ciemne ciasto, robiąc "fale" na pianie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.40 minut.