Sposób przygotowania:
Plesniak mój- sprawdzony
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Następnie margarynę, żółtka i 6-8 łyżek cukru utrzeć na "puch", dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrobić i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i właśnie tę włożyć na ok. 2 godziny do zamrażalnika a tę jasną do lodówki. Jasną częścią ciasta wylepić przygotowaną wcześniej blaszkę 25/40. Posmarować ją dowolną konfiturą i zetrzeć na tarce ciemną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Ubijać jeszcze tak długo aż cukier się rozpuści i tą pianę wyłożyć na ciemne ciasto, robiąc "fale" na pianie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.40 minut.
Sarenka
Sylwia019