Sposób przygotowania:
Pleśniak z truskawkami
Mąkę,połowę cukru pudru i masło ucieramy mikserem. Gdy utworzy się kruszonka,dodajemy żółtka i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt ścisłe dodajemy 1-2 łyżki kwaśnej śmietany,zawijamy w folię,wstawiamy na 2 godz. do lodowki. Po wyjeciu z ciasta odkrajamy 1/5 i wkladamy spowrotem do lodówki,pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wykładamy duza blache i pieczemy 20 min w w 200 st. Ci Wyjmujemy,studzimy, rozkładamy truskaweczki,przykrywamy pianą z białek i posypujemy startym na tarce z dużymi oczkami pozostałym ciastem.
Całość ponownie pieczemy - teraz w 160 st,aż wierzch ciasta i piana z białek lekko się zarumienią.
Całość ponownie pieczemy - teraz w 160 st,aż wierzch ciasta i piana z białek lekko się zarumienią.
tmaniow