Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto rabarbarowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz pomysłu na coś słodkiego do porannej kawy? Mam dla Ciebie szybki, prosty sposób na sezonowe ciasto z rabarbarem oraz truskawkami.

Ciasto rabarbarowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto rabarbarowe z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto rabarbarowe z truskawkami

I

Ciasto rabarbarowe z truskawkami
Przygotowanie wszystkich składników na przygotowanie ciasta kruchego.

1. Mąkę, proszek, cukier wsypuję do miski, dodaję masło, żółtka (białka zostawiam) i wyrabiam ciasto.
2. Następnie 1//3 części ciasta przekładam do woreczka foliowego i chowam do zamrażalnika a pozostałym ciastem wykładam dno tortownicy.
3. Ciasto piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzę.

II

Ciasto rabarbarowe z truskawkami
przygotowanie masy budyniowej oraz rabarbaru i truskawek.

4. Białka ubijam na sztywno z cukrem, następnie dodaję budyń w proszku oraz olej.
5. Masę wykładam na ciasto, na masie układam pokrojony rabarbar oraz truskawki.

III

Ciasto rabarbarowe z truskawkami

6. Wierzch ciasta posypuję kruszonką z tartego na tarce o dużych oczkach, pozostałego ciasta (wcześniej schowanego do zamrażalnika).
7. Ciasto piekę rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzę.

IV

8. Gotowe.
9. Smacznego.