ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Pancakes z suszonymi jabłkami i fiołkami w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne na ciepło, idealne na zimno, z delikatnym aromatem wanilii i jabłek. Doskonale nadają się na śniadanie, podwieczorek, lub jako deser.

Pancakes z suszonymi jabłkami i fiołkami w syropie

Składniki:

Pancakes z suszonymi jabłkami i fiołkami w syropie

 

  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 g mąki
  • zapach, esencja waniliowa
  • 1 łyżeczka płaskie sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka płaskie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • spora garść suszonych jabłek
  • fiołki w syropie

 

Sposób przygotowania:

Pancakes z suszonymi jabłkami i fiołkami w syropie
Żółtka łączymy z mlekiem , dodajemy zapach, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Do mieszaniny dodajemy przesianą mąkę, pokrojone suszone jabłka i dokładnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Smażymy placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Podajemy polane fiołkami w syropie.