reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 582]

Poniedzielny pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrobiony z tego co mi zostało z rosołu, czyli mięso gotowane + jarzyny, do tego dołożyłam tylko wątróbkę i mamy pyszny pasztet mięsny.

Poniedzielny pasztet

Składniki:

Poniedzielny pasztet

 

  • Składniki gotowane
  • 2 udka
  • 500 g podudzia indyczego
  • 2 duże marchewki lub 3 małe
  • 1 większa pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 szklanka rosołu

 

Sposób przygotowania:

Poniedzielny pasztet

przygotowanie

Poniedzielny pasztet
masa nie moze być zbyt sucha, bo pasztet nie będzie smaczny

Zaczynamy od podsmażenia na złoto cebuli pokrojonej w kostkę, potem obsmażamy wątróbkę- dusimy razem przez 4-5 minut.

Studzimy.

Mięso, warzywa i wątróbkę z cebula mielimy w maszynce do mięsa.

masa

Poniedzielny pasztet
masę dokłądnie wyrabiamy i doprawiamy do smaku

Masę przyprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy dolewając rosołu

Na początek dolewamy szklankę, ale jeżeli masa jest sucha wykorzystujemy 1,5 szklanki.

pieczenie

Poniedzielny pasztet
pasztet można upiec w aluminiowych blaszkach

Przekładamy masę do foremki aluminiowej lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wygładzamy i układamy plasterki boczku

Pasztet pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.

Upieczony studzimy.

Na górę wyłożyłam żurawinę do mięs

Polecam :)

Tagi:

mięso pasztet