bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowy pasztet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczny pasztet, możemy go podać na uroczystość rodzinną lub na święta. Ulubiony pasztet mojej rodziny.

Domowy   pasztet

Składniki:

Domowy pasztet

 

  • 0,5 kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej

 

  • 0,5 kilograma wołowego

 

  • 0,5 kilograma boczku surowego lub podgardla

 

  • 0,5 kilograma udek z kurczaka

 

  • 10 dag wątróbki drobiowej

 

  • 3 duże cebule

 

 

 

  • 1,2 bułki paryskiej

 

  • mleko do moczenia bułki

 

 

 

  • przyprawa maggi

 

  • 3 listki laurowe

 

 

 

  • przyprawa do kurczaka

 

  • olej do smażenia

 

  • smalec do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet
Mięso wieprzowe i wołowe pokroić na mniejsze części i przełożyć do dużego garnka, włoszczyznę obrać i dodać do mięsa, zalać wodą tak aby przykryła mięso, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i sól do smaku.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Udka z kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, na patelni rozgrzać olej i przełożyć udka ,dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Cebulę pokroić w ćwiartki i zeszklić na oleju. Wątróbkę usmażyć na oleju.

Bułkę namoczyć w mleku ,odcisnąć .Ostudzone i ugotowane mięso ,cebulę i wątróbkę ,bułkę, ugotowaną włoszczyznę ,prócz pora zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Do zmielonego mięsa wbić jajka ,doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dwie wąskie formy o długości 30 cm. wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.

Przygotowany pasztet przełożyć do foremek. Wierzch pasztetu wygładzić łyżką maczając w ją zimnej wodzie. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Po całkowitym ostudzeniu pasztet wyjąć z formy.