Sposób przygotowania:
Domowy pasztet
Mięso wieprzowe i wołowe pokroić na mniejsze części i przełożyć do dużego garnka, włoszczyznę obrać i dodać do mięsa, zalać wodą tak aby przykryła mięso, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i sól do smaku.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Udka z kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, na patelni rozgrzać olej i przełożyć udka ,dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Cebulę pokroić w ćwiartki i zeszklić na oleju. Wątróbkę usmażyć na oleju.
Bułkę namoczyć w mleku ,odcisnąć .Ostudzone i ugotowane mięso ,cebulę i wątróbkę ,bułkę, ugotowaną włoszczyznę ,prócz pora zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa wbić jajka ,doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dwie wąskie formy o długości 30 cm. wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.
Przygotowany pasztet przełożyć do foremek. Wierzch pasztetu wygładzić łyżką maczając w ją zimnej wodzie. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po całkowitym ostudzeniu pasztet wyjąć z formy.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Udka z kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, na patelni rozgrzać olej i przełożyć udka ,dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Cebulę pokroić w ćwiartki i zeszklić na oleju. Wątróbkę usmażyć na oleju.
Bułkę namoczyć w mleku ,odcisnąć .Ostudzone i ugotowane mięso ,cebulę i wątróbkę ,bułkę, ugotowaną włoszczyznę ,prócz pora zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa wbić jajka ,doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dwie wąskie formy o długości 30 cm. wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.
Przygotowany pasztet przełożyć do foremek. Wierzch pasztetu wygładzić łyżką maczając w ją zimnej wodzie. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po całkowitym ostudzeniu pasztet wyjąć z formy.