Sposób przygotowania:
Pasztet marmurkowy z pistacjami
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i mieszając podgrzewać w płaskim rondlu. Gdy odparują, dodać po łyżce masła i oleju, lekko podsmażyć, przyprawić do smaku. Wątróbki oczyścić z błon, pokroić na plastry, podsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Przyprawić solą i pieprzem, wystudzić. Obrane orzechy poprzekrawać wzdłuż na połówki, dodać do mięsa, wbić jajko, wyrobić masę, przyprawić solą i pieprzem, podzielić na cztery równe części. Prostokątną formę do pieczenia posmarować olejem, wyłożyć pergaminem, a na nim ciasno ułożyć część plastrów boczku. Następnie układać warstwami: porcja mięsa, pieczarki, druga część mięsa, boczek, trzecia porcja mięsa, wątróbka i resztę mięsa. Przykryć pasztet pozostałym boczkiem, stawić formę do większej blaszki z gorącą wodą sięgającą do połowy wysokości formy z pasztetem. Piec ok. 70 minut w temp 180 stopni C. Wyjąć pasztet z piekarnika, przykryć grubą warstwą pergaminu, równomiernie obciążyć. Po kilku godzinach obciążenie usunąć, a pasztet schłodzić i pokroić.