SUPERPRZEPIS

Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne)

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne) Więcej zdjęć (2)

Racuszki są aromatyczne, mięciutkie i takie delikatne. Zapewniam, że przypadną do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za marchewką.

Składniki:

Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne)

14-15 sztuk:

  • 600 g marchewki
  • 30 g mąki pszennej (około 2 łyżki)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne)

Marchew:

Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne)
Soku z marchewki nie należy zbytnio odciskać.

Obraną i umytą marchewkę należy zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Masa:

Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne)
Masa powinna być dobrze doprawiona, aby racuszki nie były zbyt mdłe.

Do marchewki dodać jajko, mąkę raz proszek do pieczenia.

Całość należy porządnie wymieszać i połączyć z uprzednio posiekanym szczypiorkiem.

Masę doprawić do smaku i uformować z niej owalne kotleciki/placuszki.

Smażenie i podanie:

Podlaskie racuchy z marchewki (wytrawne)
Racuszki najlepiej smakują na ciepło, po usmażeniu.

Racuszki smażyć na patelni z rozgrzanym olejem (nie należy go żałować) z obu stron - do momentu, aż będą zarumienione.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu - ze śmietaną, jogurtem lub dowolnym sosem.


Tagi:

placki racuchy