sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Racuchy z tykwą i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tykwa to roślina ozdobna z rodziny dyniowatych. Jest jak najbardziej jadalna ale mało powszechna jako składnik. Moja pierwsza propozycja to racuchy drożdżowe z dodatkiem startej tykwy.

Racuchy z tykwą i cynamonem

Składniki:

Racuchy z tykwą i cynamonem

Składniki

  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szkl maślanki
  • 10 g drożdży
  • 40 g brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl startej tykwy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z tykwą i cynamonem
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej maślanki z dodatkiem łyżeczki brązowego cukru.

Do miski wbijamy jajka, wlewamy pozostałą maślankę, rozczyn, dodajemy mąkę i cynamon. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Pod koniec dokładamy startą na tarce tykwę. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżką ciasto.

Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe racuchy układamy na papierowym ręczniku aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Podajemy posypane cukrem pudrem.