Sposób przygotowania:
Marchewkowe knedle ze śliwkamiETAP 1:
Marchewkę ugotować, osączyć, ostudzić i zblendować.
ETAP 2:
Mąkę przesiać, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajka i pure z marchewki, szybko zagnieść ciasto.
ETAP 3:
Podzielić na 3-4 kawałki, utoczyć wałeczki i pokroić na porcje.
ETAP 4:
Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć po 1 śliwce. ( u mnie śliwki były mrożone)
ETAP 5:
Dokładnie zlepić formując knedle. Partiami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane zrumienionym masłem, oprószone cukrem.
kuchenny świat
halina