Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Marchewkowe knedle ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Knedle ziemniaczano-marchewkowe ze śliwkami to dobry pomysł. Pure z marchewki wspaniale komponuje się z daniami na słodko.

Marchewkowe knedle ze śliwkami

Składniki:

Marchewkowe knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe knedle ze śliwkami

ETAP 1:

Marchewkowe knedle ze śliwkami
Ugotowaną marchew dokładnie zmiażdżyć blenderem.

Marchewkę ugotować, osączyć, ostudzić i zblendować.

ETAP 2:

Marchewkowe knedle ze śliwkami
Z przygotowanych składników zrobić ciasto.

Mąkę przesiać, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajka i pure z marchewki, szybko zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Marchewkowe knedle ze śliwkami
Z ciasta utoczyć wałki i pokroić na kawałeczki.

Podzielić na 3-4 kawałki, utoczyć wałeczki i pokroić na porcje.

ETAP 4:

Marchewkowe knedle ze śliwkami
Na placuszki z ciasta ułożyć śliwki i dokładnie zlepić.

Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć po 1 śliwce. ( u mnie śliwki były mrożone)

ETAP 5:

Marchewkowe knedle ze śliwkami

Dokładnie zlepić formując knedle. Partiami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.

Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane zrumienionym masłem, oprószone cukrem.