Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki z mielonego mięsa, ryżu, pieczarek i warzyw to sposób na smaczny kotlecik w innym wydaniu.

Kotleciki z ryżem i pieczarkami

Składniki:

Kotleciki z ryżem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ryżem i pieczarkami

ETAP 1:

Kotleciki z ryżem i pieczarkami
Pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę pieczarki, smażyć do odparowania płynu, ostudzić.

ETAP 2:

Kotleciki z ryżem i pieczarkami
Przygotowane składniki połączyć z mielonym mięsem.

Do mielonego mięsa dodać startą na tarce o średnich otworach marchewkę, ugotowany ryż, jajko, pieczarki, mąkę ziemniaczaną i przeciśnięty przez praskę czosnek.

ETAP 3:

Kotleciki z ryżem i pieczarkami
Następnie dodać przyprawy i dokładnie wyrobić.

Wsypać posiekany szczypior, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Kotleciki z ryżem i pieczarkami
Łyżką nabierać porcje mięsa i formować kotleciki zwilżonymi w wodzie rękami.

Z przygotowanego mięsa formować nieduże kotleciki.

ETAP 5:

Kotleciki z ryżem i pieczarkami

Smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.