edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Piwne racuchy z piersi kurczaka

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne danie.Piwne racuchy z piersi kurczaka i piwny a’la ratatuj - sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.

Piwne racuchy z piersi kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piwne racuchy z piersi kurczaka

 

  • PIWNY A’LA RATATUJ:
  • kilkucentymetrowy kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek młodej cukinii ze skórką
  • kilka kawałków papryki czerwonej i żółtej – zostały mi z wycinania kółek do sadzonych jaj
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • piwo do podlania

 

 

Sposób przygotowania:

Piwne racuchy z piersi kurczaka
RACUCHY: Mąkę zmiksowałam z sodą, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i jajkami. Miksując dolewałam po trochu piwa aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta – powinno być mniej więcej tak gęste jak np. na racuchy z jabłkami. Odstawiłam na kilka minut. W tym czasie pierś kurczaka obrałam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę. Paprykę również pokroiłam w kosteczkę. Mięso i paprykę dodałam do ciasta, wymieszałam. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyłam racuchy z obu stron na rumiano.



RATATUJ: Czosnek obrałam, posiekałam. Pora pokroiłam w talarki, paprykę w paski, a cukinię w pół plastry. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam czosnek i pora uważając, żeby się nie przypaliły, dodałam paprykę, podlałam niewielką ilością piwa, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu, aż papryka zaczęła mięknąć. Dodałam cukinię, przyprawy, ponownie podlałam piwem i jeszcze chwilkę dusiłam, następnie zdjęłam przykrywkę i pozwoliłam aby cały sos odparował.
Piwne racuchy z piersi kurczaka
Warzywa na piwny ratatuj i ugotowana pierś.
Piwne racuchy z piersi kurczaka
Do miekkiej papryki dodałam cukinię i przyprawy.
Piwne racuchy z piersi kurczaka
Pierś kurczaka i kawałki papryki pokroiłam w kosteczkę.
Piwne racuchy z piersi kurczaka
Ciasto na racuchy po wymieszaniu z dodatkami.