Sposób przygotowania:
Piwne racuchy z piersi kurczaka
RACUCHY: Mąkę zmiksowałam z sodą, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i jajkami. Miksując dolewałam po trochu piwa aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta – powinno być mniej więcej tak gęste jak np. na racuchy z jabłkami. Odstawiłam na kilka minut. W tym czasie pierś kurczaka obrałam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę. Paprykę również pokroiłam w kosteczkę. Mięso i paprykę dodałam do ciasta, wymieszałam. Na rozgrzany olej nakładałam łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyłam racuchy z obu stron na rumiano.
RATATUJ: Czosnek obrałam, posiekałam. Pora pokroiłam w talarki, paprykę w paski, a cukinię w pół plastry. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam czosnek i pora uważając, żeby się nie przypaliły, dodałam paprykę, podlałam niewielką ilością piwa, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu, aż papryka zaczęła mięknąć. Dodałam cukinię, przyprawy, ponownie podlałam piwem i jeszcze chwilkę dusiłam, następnie zdjęłam przykrywkę i pozwoliłam aby cały sos odparował.
RATATUJ: Czosnek obrałam, posiekałam. Pora pokroiłam w talarki, paprykę w paski, a cukinię w pół plastry. Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam czosnek i pora uważając, żeby się nie przypaliły, dodałam paprykę, podlałam niewielką ilością piwa, przykryłam i dusiłam na wolnym ogniu, aż papryka zaczęła mięknąć. Dodałam cukinię, przyprawy, ponownie podlałam piwem i jeszcze chwilkę dusiłam, następnie zdjęłam przykrywkę i pozwoliłam aby cały sos odparował.
zbysiowa
edytaha
Dzięki Madziu :) Pradawni Bogowie wysłuchali mojego Połówka i sprawili, że danie okazało się nie tylko zjadliwe, ale całkiem smaczne :D
monikaT83
edytaha
Dziękuję Monisiu :)
reanja
edytaha
Napisz jak Ci się udało :)
Ela Dz
edytaha
Hehe, nie do końca Elu, procenty niestety odparowały, tylko smaczek zostawiły :)
mysza75
edytaha
Dzięki Madziu, zapraszam :)
Netka
edytaha
Dzięki Netko, zasze jesteś mile widziana :)