Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle )

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ziemniaki kiedyś na Śląsku wykorzystywano do przygotowywania wielu potraw - latem spożywano młode ziemniaki z tłuszczem i koperkiem - w pozostałych porach roku spożywano chętnie bratkartofle, które popijano kwaśnym mlekiem lub maślanką.

Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle ) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle )

 

  • 1,5 kg. ziemniaków (sałatkowe / twarde)
  • 250 g. bekonu (pokroić w kostkę)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane / smalec)
  • 3 cebule (pokroić w piórka)
  • 1/2 łyżeczki kminku (cały)
  • papryka słodka (mielona)
  • 1 pęczek szczypiorku (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle )
► Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, następnie obrać ze skórki ( wybrać takie, co nie mają skłonności do rozgotowania się, dają się dobrze krajać ). Ziemniaki pokroić na talarki o grubości około 5 milimetrów i odstawić na bok.

► Na patelni na rozgrzanym smalcu podsmażyć bekon, później dodać cebulę i krótko razem smażyć. Podsmażony bekon z cebulą wyjąć z patelni.

► Na tej samej patelni rozgrzać masło klarowane ze smalcem, wrzucić talarki ziemniaczane i z góry skropić lekko olejem. Ziemniaki smażyć na średnim ogniu, często przewracając, przez około 10 minut, aż nabiorą z obu stron złocisto-brązowego koloru. Teraz z powrotem dodać cebulę z bekonem i podrzucając lub delikatnie mieszając, doprawić kminkiem, pieprzem i solą. Smażyć przez kolejne 5 minut, następnie tylko jeszcze posypać szczypiorkiem i wymieszać.
Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle )
Teraz do podsmażonych ziemniaków dodać cebulę z bekonem i mieszając doprawić kminkiem, pieprzem i solą.
Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle )
Na tej samej patelni na maśle klarowanym ze smalcem, podsmażyć talarki ziemniaczane, na złocisto-brązowo.
Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle )
Na patelni podsmażyć krótko bekon z cebulą - wyjąć z patelni i odstawić na bok.
Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle )
Dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, następnie obrać ze skórki i pokroić na talarki.