Sposób przygotowania:
Podsmażane ziemniaki ( Bratkartofle )
► Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, następnie obrać ze skórki ( wybrać takie, co nie mają skłonności do rozgotowania się, dają się dobrze krajać ). Ziemniaki pokroić na talarki o grubości około 5 milimetrów i odstawić na bok.
► Na patelni na rozgrzanym smalcu podsmażyć bekon, później dodać cebulę i krótko razem smażyć. Podsmażony bekon z cebulą wyjąć z patelni.
► Na tej samej patelni rozgrzać masło klarowane ze smalcem, wrzucić talarki ziemniaczane i z góry skropić lekko olejem. Ziemniaki smażyć na średnim ogniu, często przewracając, przez około 10 minut, aż nabiorą z obu stron złocisto-brązowego koloru. Teraz z powrotem dodać cebulę z bekonem i podrzucając lub delikatnie mieszając, doprawić kminkiem, pieprzem i solą. Smażyć przez kolejne 5 minut, następnie tylko jeszcze posypać szczypiorkiem i wymieszać.
► Na patelni na rozgrzanym smalcu podsmażyć bekon, później dodać cebulę i krótko razem smażyć. Podsmażony bekon z cebulą wyjąć z patelni.
► Na tej samej patelni rozgrzać masło klarowane ze smalcem, wrzucić talarki ziemniaczane i z góry skropić lekko olejem. Ziemniaki smażyć na średnim ogniu, często przewracając, przez około 10 minut, aż nabiorą z obu stron złocisto-brązowego koloru. Teraz z powrotem dodać cebulę z bekonem i podrzucając lub delikatnie mieszając, doprawić kminkiem, pieprzem i solą. Smażyć przez kolejne 5 minut, następnie tylko jeszcze posypać szczypiorkiem i wymieszać.