Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane farszem grzybowym
Duże ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie około 35 minut.
Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy miąższ.
Farsz grzybowy;
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem około 8 minut, doprawiając solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Pod koniec smażenia dodać 1/2 części posiekanej natki pietruszki oraz śmietanę 30 %. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia. Na koniec farsz połączyć z miąższem z ziemniaków ponownie wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić połówki ziemniaków, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, na każdej połówce ułożyć paseczki boczku.
Piec około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ulubionym sosem.
Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy miąższ.
Farsz grzybowy;
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem około 8 minut, doprawiając solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Pod koniec smażenia dodać 1/2 części posiekanej natki pietruszki oraz śmietanę 30 %. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia. Na koniec farsz połączyć z miąższem z ziemniaków ponownie wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić połówki ziemniaków, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, na każdej połówce ułożyć paseczki boczku.
Piec około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ulubionym sosem.
gosia56
BozenaMatuszczyk
Witaj Gosiu, bardzooo dobre.Spróbuj .;)