kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1370]

Podudzia kurczaka pieczone w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne udka drobiowe. Pieczone w marynacie z ketchupu i ziół. Polecam do drugiego dania.

Podudzia kurczaka pieczone w ketchupie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podudzia kurczaka pieczone w ketchupie

 

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli cebulowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 płaskie łyżki łagodnego ketchupu
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • małe naczynie żaroodporne
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Podudzia kurczaka pieczone w ketchupie
Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy folię aluminiową. Przyprawy wsypujemy na talerzyk i mieszamy. Udka smarujemy z każdej strony ketchupem i posypujemy przyprawami, zawijamy folią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy naczynie z udkami do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.

Do garnka przekładamy upieczone udka z sosem i dolewamy śmietankę oraz wodę, zagotowujemy.
Podudzia kurczaka pieczone w ketchupie
Udka myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem.
Podudzia kurczaka pieczone w ketchupie
Wysypane na talerzyk przyprawy dokładnie mieszamy.
Podudzia kurczaka pieczone w ketchupie
Ketchupem smarujemy udka z każdej strony.
Podudzia kurczaka pieczone w ketchupie
Obtoczone w ketchupie udka posypujemy przyprawami.