ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Boczek duszony do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe domowe mięsko na zimno do pieczywa, smakuje wyśmienicie, zachowuje świeżość i wiemy co jemy.

Boczek duszony do pieczywa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek duszony do pieczywa

 

Sposób przygotowania:

Boczek duszony do pieczywa

ETAP 1:

Boczek duszony do pieczywa
Natarty boczek marynowac w lodówce całą noc.

Boczek w całości, skórę ponacinać ostrym nożem, natrzeć przyprawami i do lodówki na całą noc.

ETAP 2:

Boczek duszony do pieczywa
Skórka powinna być mocno zrumieniona i chrupiąca.

W garnku na smalcu z zielem angielskim, liściem laurowym dobrze zrumienić boczek z każdej strony zwłaszcza skórę.

ETAP 3:

Boczek duszony do pieczywa
Cebula puści swoje soki i nie trzeba podlać wodą.

Pod przykryciem na średnim ogniu dusić boczek razem z pokrojoną cebulą do miękkości co jakiś czas obracając dołem do góry.

ETAP 4:

Boczek duszony do pieczywa

Boczek smakuje z pieczywem i np. ćwikłą, ogórkiem kiszonym idealnie.