Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne podudzia kurczaka w przyprawach z musztardą. Tak przygotowane wychodzą mega smaczne i soczyste.

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach

Składniki:

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach

musztarda

  • 1 kg podudzia z kurczaka,
  • 0,5 łyżki przyprawy do gyros,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach

ETAP 1:

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach

Podudzia kurczaka przełożyć do miski wsypać wszystkie podane składniki oraz musztardę. Całe mięso natrzeć za pomocą rąk aby przyprawy z musztardą wchłonęły się w mięso, odstawić na dziesięć minut, aby mięso przeszło smakiem i zapachem przypraw.

ETAP 2:

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach

Jak już podudzia kurczaka odstały w przyprawach swój czas wtedy przełożyć je do naczynia żaroodpornego podlać wodą i wstawić do zimnego piekarnika ustawić go na 200 stopni. Piec co jakiś czas obracając mięso przez godzinę plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Mięso piec do ładnego zarumienienia i miękkości.

ETAP 3:

Upieczone podudzia jeszcze gorące podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz surówką z buraczków czerwonych z cebulką.

Mięsko wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne rozpływało się w ustach to na pewno za sprawą dodanej musztardy.