Przyprawy stanowią składnik, który dodaje się w niewielkiej ilość do dań, tak by uzyskały niepowtarzalny smak oraz aromat. W każdej restauracji na całym świecie oraz w każdym domu znajdą się podstawowe przyprawy: pieprz, sól, maggi, którymi warto posypać potrawę. Przyprawy pochodzenia roślinnego dzielą się na: ziołowe (bazylia, kminek, majeranek, mięta, pieprz, szałwia, tymianek), warzywne (cebula, czosnek, szczypiorek, rukola, pietruszka, marchew, starta papryka) oraz korzenne. Rośliny przyprawowe można dodawać do potraw w całości lub tylko ich części (korzenie, kłącza, cebule, nasiona, owoce, kwiaty). Do innych przypraw zaliczają się: cukier, ocet, sól, sos sojowy. Stosowane są również w postaci mieszanek: curry, galam masala, mieszanka chińska czy przyprawa dyniowa. Wybór odpowiedniej przyprawy zależy od fantazji oraz indywidualnych upodobań, ponieważ każdy wielbiciel kuchni lubi inaczej dosmakowane potrawy.
Przyprawy - właściwości odżywcze
Większość przypraw nie ma wartości odżywczych, jednak pobudzają trawienie, konserwują potrawy oraz działają leczniczo. Były również stosowane jako składnik magicznych mikstur. Przyprawy poprawiają smak, aromat oraz efekt wizualny podawanego na talerzu dania. Najłatwiej dostępnymi oraz najbardziej popularnymi przyprawami są pieprz i sól.
Ostre i słone przyprawy - do jakich dań pasują?
Słone i ostre przyprawy dodaje się do każdego rodzaju mięsa: drobiu, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, dziczyzny. Solą naciera się mięso, tak by dłużej utrzymało świeżość. Z ziół można przygotować marynatę, sos lub dip. Warzywa przed spożyciem również warto przyprawić, tak by uzyskały niepowtarzalny smak. Podobnie jest z surówkami oraz sałatkami. Dania wegetariańskie także opierają się na użyciu przypraw.
Słodkie przyprawy - z czym się je łączy?
Słodkie przyprawy (cukier) dodaje się do deserów: ciast (tarty, babki, sernika, tortu), lodów, ciastek, pralinek, a także łączy się z owocami. Przyprawiane są również napoje: kawa, herbata, piwo, wino.
Przyprawy - właściwości odżywcze
Większość przypraw nie ma wartości odżywczych, jednak pobudzają trawienie, konserwują potrawy oraz działają leczniczo. Były również stosowane jako składnik magicznych mikstur. Przyprawy poprawiają smak, aromat oraz efekt wizualny podawanego na talerzu dania. Najłatwiej dostępnymi oraz najbardziej popularnymi przyprawami są pieprz i sól.
Ostre i słone przyprawy - do jakich dań pasują?
Słone i ostre przyprawy dodaje się do każdego rodzaju mięsa: drobiu, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, dziczyzny. Solą naciera się mięso, tak by dłużej utrzymało świeżość. Z ziół można przygotować marynatę, sos lub dip. Warzywa przed spożyciem również warto przyprawić, tak by uzyskały niepowtarzalny smak. Podobnie jest z surówkami oraz sałatkami. Dania wegetariańskie także opierają się na użyciu przypraw.
Słodkie przyprawy - z czym się je łączy?
Słodkie przyprawy (cukier) dodaje się do deserów: ciast (tarty, babki, sernika, tortu), lodów, ciastek, pralinek, a także łączy się z owocami. Przyprawiane są również napoje: kawa, herbata, piwo, wino.
Polecane przepisy do kategorii Przyprawy
Sortuj wg: