Sposób przygotowania:
Pierogi "trójkąciki" z twarogiem na słodkoETAP 1:
Na początek przygotować twaróg, przełożyć go do miski wsypać do niego cukier oraz dodać same żółtka. Całość dokładnie wymieszać za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników. Można dodać dowolny aromat (ja dałam śmietankowy).
ETAP 2:
Jak już mamy przygotowany twaróg to należy przygotować ciasto na pierogi. Do miski wsypać mąkę dodać sól oraz mocno ciepłą wodę przegotowaną, szybkim ruchem łyżki zamieszać, aby mąka się nie sparzyła. Następnie wyrobić ręką do połączenia się w jedność, po tym czasie wlać dwie łyżki oleju i wyrabiać tak długo, aż ciasto wchłonie cały olej. Wyrobione ciasto odstawić pod ściereczką aby odpoczęło.
ETAP 3:
Gdy ciasto już odpoczęło, na stolnicę wysypać mąkę położyć ciasto i rozwałkować dość cienko. Następnie pokroić za pomocą radełka w kwadraty (lub jeżeli ktoś woli to zrobić tradycyjne kółka za pomocą szklanki). Na każdy wycięty kwadracik lub kółko nakładać przygotowany farsz z twarogu i zaklejać boki.
ETAP 4:
Posklejane pierogi ułożyć na ściereczce, a w międzyczasie w garnku wstawić wodę lekko ją soląc. Jak już woda się zagotuje włożyć pierogi. Gdy zaczną się gotować zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować przez 3 - 5 minut.
Ugotowane pierogi wyjmować na talerz za pomocą łyżki cedzakowej, aby pozbyć się nadmiaru wody w której były gotowane.
Na talerzu układać pierogi pojedynczo, aby nie leżał jeden na drugim ponieważ się posklejają.
ETAP 5:
Ugotowane i jeszcze gorące pierogi podałam z kleksem kwaśnej śmietany 18 % oraz lekko posypałam cynamonem.
Pierogi wyszły rewelacyjne, a dodanie żółtka do twarogu spowodowało to, że twaróg się nie rozpada podczas jedzenia, a w farszu w ogóle nie jest wyczuwalne.
Ja zrobiłam ciasto na trzy osoby jeżeli ma ktoś większą rodzinę wystarczy podwoić składniki. Zaś twaróg, który mi został dodam mąki i zrobię placuszki.