WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 617]

Polędwiczka w kukurydzianej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej w równie delikatnej panierce z mąki, jajka i chrupków kukurydzianych.

Polędwiczka w kukurydzianej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka w kukurydzianej panierce

 

  • Kawałek polędwiczki wieprzowej
  • 1 jajko
  • mąka
  • kilka długich chrupków kukurydzianych (pałeczek)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w kukurydzianej panierce

ETAP 1:

Polędwiczkę wieprzową umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie polędwiczkę pokroić na około centymetrowe plasterki. Każdy plasterek polędwiczki rozbić delikatnie tłuczkiem uderzając dosłownie 1-2 razy.

Rozbite kotleciki przyprawić solą i pieprzem. Jajko wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Można jeszcze osolić. Mąkę wysypać na talerzyk.

Chrupki kukurydziane zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Kotleciki panierować w mące, jajku i na końcu w startych chrupkach. Układać od razu na gorący olej na patelni.

Smażyć na złoty kolor z obu stron i zdejmować na ręcznik papierowy. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Polędwiczka w kukurydzianej panierce
Kotleciki z polędwiczki w trakcie smażenia
Polędwiczka w kukurydzianej panierce
Opanierowane kotleciki ułożone na rozgrzanym oleju
Polędwiczka w kukurydzianej panierce
Zestaw do panierowania:mąka, jajko i chrupki
Polędwiczka w kukurydzianej panierce
Rozbite i przyprawione kotleciki z polędwiczki