haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Marynowane polędwiczki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie i delikatne polędwiczki wieprzowe to idealna propozycja na niedzielny obiad. Proste do zrobienia i na długo zapadają w pamięci.

Marynowane polędwiczki wieprzowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marynowane polędwiczki wieprzowe

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i majeranku
  • Pieprz (nie solimy - jest sos sojowy!)
  • Inne ulubione przyprawy
  • 1 cebula
  • Oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Marynowane polędwiczki wieprzowe
1. Z oleju, octu balsamicznego, sosu sojowego i przypraw robimy marynatę.

2. Polędwiczki myjemy i cienkim, elastycznym nożem dokładnie usuwamy wszystkie błony (jeśli pozostaną te bardzo cienkie i trudne do usunięcie - nacinamy je w kratkę)

3. Mięso marynujemy całą noc.

4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju.

5. Polędwiczki dokładamy do cebuli i obsmażamy ze wszystkich stron.

6. Zmniejszamy ogień, podlewamy marynatą (potem wodą) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie absolutnie miękkie (mi to zajęło około godziny).
Marynowane polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki obsmażamy ze wszystkich stron w cebuli
Marynowane polędwiczki wieprzowe
Następnie podlewamy marynata, a potem wodą i dusimy.

Tagi:

mięso danie