Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja ulubiona szynka parmeńska tym razem otuliła polędwiczki wieprzowe, nadając im charakterystyczny smak. Smak potrawy podbija dodatkowo sos na bazie śmietanki.

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 opakowania szynki parmeńskiej
  • 150 ml śmietany kremówki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej
Polędwiczkę wieprzową kroimy na kawałki grubości ok.2-3 cm. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na ok.15 minut. Każdy kawałek polędwiczki owijamy szynką parmeńską. 2 plastry szynki kroimy dorobno. Na patelni podgrzewamy śmietanę, dorzucamy szynkę, podgrzewamy razem, blendujemy, doprawiamy pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. W uzyskanym sosie podgrzrwamy polędwiczki.