SUPERPRZEPIS

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Polędwiczka z cukinią i mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Delikatne mięso wieprzowe oraz soczysta cukinia daje pyszny obiadowy, mięsny dodatek. Zachęcam do takich kulinarnych eksperymentów z cukinią.

Składniki:

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą

SKŁADNIKI

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
  • 1 młoda cukinia,
  • 1 kulka mozzarelli ,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Papryka do smaku,
  • Olej do obsmażenia rolady,

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą

ETAP 1

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą
rozbity płat mięsa doprawiamy do smaku

Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Gotową nacinamy wzdłuż i rozkładamy.

Następnie rozbijamy ją by powstał zgrabny, prostokątny płat. Powstały płat oprószamy przyprawami do smaku.

ETAP 2

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą
cukinię nakładamy na mięso

Umytą cukinię kroimy w plastry. Najlepiej wykonać je przy pomocy obieraczki do warzyw.

Cukiniowe pasy wykładamy na mięso.

ETAP 3

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą
ser oraz pietruszkę nakładamy na cukinię

Na cukinię wykładamy warstwę posiekanej natki pietruszki.

Mozzarellę kroimy na mniejsze części (słupki) i wykładamy na natkę.

ETAP 4

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą
formujemy pieczeń

Boki polędwiczki zawijamy do środka. Zwijamy roladę. Uformowaną dla wzmocnienia przewiązujemy nicią,

ETAP 5

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą
uformowaną roladę obsmażamy

Gotową roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Polędwiczkę pieczemy około 30 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.