Sposób przygotowania:
Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami
Jabłko ubieramy ze skorki, usuwamy gniazdo nasienne kroimy w kostkę. Orzechu siekamy drobno. Żurawinę wsypujemy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.
Pokrojone jabłka mieszamy z posiekanymi orzechami i żurawiną. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż. Lekko rozbijamy ją tłuczkiem. Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem.
Na środek rozbitej polędwiczki nakładamy farsz i zwijamy polędwiczkę jak na roladę. Spinamy ją wykałaczkami aby nadzienie nie wyciekło. Wierzch polędwiczki posypujemy posiekanym rozmarynem.
Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy na nim polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony – lub do momentu kiedy ładnie się zarumieni.
Obsmażoną polędwiczkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – pieczemy ją 18 minut.
Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozłożyły.
Kroimy na plastry, serwujemy np. z kuskusem, smacznego :D
Pokrojone jabłka mieszamy z posiekanymi orzechami i żurawiną. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż. Lekko rozbijamy ją tłuczkiem. Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem.
Na środek rozbitej polędwiczki nakładamy farsz i zwijamy polędwiczkę jak na roladę. Spinamy ją wykałaczkami aby nadzienie nie wyciekło. Wierzch polędwiczki posypujemy posiekanym rozmarynem.
Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy na nim polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony – lub do momentu kiedy ładnie się zarumieni.
Obsmażoną polędwiczkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – pieczemy ją 18 minut.
Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozłożyły.
Kroimy na plastry, serwujemy np. z kuskusem, smacznego :D