SUPERPRZEPIS

Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami Więcej zdjęć (5)

Pyszna i szybka w przygotowaniu polędwiczka nafaszerowana soczystym jabłkiem, chrupiącymi orzechami i żurawinami poleca się na świąteczny obiad :)

Składniki:

Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami
Jabłko ubieramy ze skorki, usuwamy gniazdo nasienne kroimy w kostkę. Orzechu siekamy drobno. Żurawinę wsypujemy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.

Pokrojone jabłka mieszamy z posiekanymi orzechami i żurawiną. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż. Lekko rozbijamy ją tłuczkiem. Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem.

Na środek rozbitej polędwiczki nakładamy farsz i zwijamy polędwiczkę jak na roladę. Spinamy ją wykałaczkami aby nadzienie nie wyciekło. Wierzch polędwiczki posypujemy posiekanym rozmarynem.

Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy na nim polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony – lub do momentu kiedy ładnie się zarumieni.

Obsmażoną polędwiczkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – pieczemy ją 18 minut.

Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozłożyły.

Kroimy na plastry, serwujemy np. z kuskusem, smacznego :D  
Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż. Lekko rozbijamy ją tłuczkiem. Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem.
Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami
Pokrojone jabłka mieszamy z posiekanymi orzechami i żurawiną.
Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami
Na środek rozbitej polędwiczki nakładamy farsz i zwijamy polędwiczkę jak na roladę. Spinamy ją wykałaczkami aby nadzienie nie wyciekło. Wierzch polędwiczki posypujemy posiekanym rozmarynem.
Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami
Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy na nim polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony – lub do momentu kiedy ładnie się zarumieni.