Sposób przygotowania:
Wuzetka - ciasto WZ
Ciasto:
Białka oddzieliłam od żółtek, ubijałam na mikserem do uzyskania sztywnej piany, ciągle ubijając wsypałam cukier, następnie dodawałam po jednym żółtku. Mąkę przesiałam z kakao i proszkiem, wsypałam do piany, delikatnie wymieszałam łyżką. Dodałam olej, ponownie wymieszałam.
Ciasto przelałam do formy (12x25cm, dno wyłożone papierem), wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjęłam z piekarnika, pozostawiłam do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygło, ostrym nożem przeciągnęłam przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroiłam na dwa blaty.
Śmietankę dobrze schłodziłam, ubiłam na sztywną pianę, pod koniec dodałam cukier puder i sok z cytryny.
Polewa:
Śmietankę i posiekaną czekoladę umieściłam w rondelku, podgrzewałam do rozpuszczenia czekolady.
Jeden blat ciasta posmarowałam dżemem, wyłożyłam krem (kilka łyżek zostawiłam do dekoracji), przykryłam drugim blatem.
Z wierzchu ciasto polałam ciepłą polewą, wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Resztę kremu przełożyłam do rękawa z końcówką-gwiazdką. Ciasto podzieliłam na 8 kwadratowych kawałków, każdy udekorowałam różyczką kremu i czekoladowym groszkiem.
Smacznego!
Białka oddzieliłam od żółtek, ubijałam na mikserem do uzyskania sztywnej piany, ciągle ubijając wsypałam cukier, następnie dodawałam po jednym żółtku. Mąkę przesiałam z kakao i proszkiem, wsypałam do piany, delikatnie wymieszałam łyżką. Dodałam olej, ponownie wymieszałam.
Ciasto przelałam do formy (12x25cm, dno wyłożone papierem), wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjęłam z piekarnika, pozostawiłam do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygło, ostrym nożem przeciągnęłam przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroiłam na dwa blaty.
Śmietankę dobrze schłodziłam, ubiłam na sztywną pianę, pod koniec dodałam cukier puder i sok z cytryny.
Polewa:
Śmietankę i posiekaną czekoladę umieściłam w rondelku, podgrzewałam do rozpuszczenia czekolady.
Jeden blat ciasta posmarowałam dżemem, wyłożyłam krem (kilka łyżek zostawiłam do dekoracji), przykryłam drugim blatem.
Z wierzchu ciasto polałam ciepłą polewą, wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Resztę kremu przełożyłam do rękawa z końcówką-gwiazdką. Ciasto podzieliłam na 8 kwadratowych kawałków, każdy udekorowałam różyczką kremu i czekoladowym groszkiem.
Smacznego!