ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Krokiety z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krokiety zawsze cieszą się powodzeniem. Z farszem ze świeżej, żółtej fasolki szparagowej, to takie danie pachnące latem.

Krokiety z fasolką szparagową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety z fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z fasolką szparagową

ETAP 1:

Mąkę pszenną, jajka, mleko, wodę, olej, zioła prowansalskie, sól połączyć razem przy pomocy miksera. Ciasto odstawić na ok 15 min.

Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym usmażyć naleśniki. Fasolkę oczyścić, umyć i ugotować w osolonej wodzie.

Po osaczeniu na sicie pokroić na ok 0,5 cm kawałki. Na patelni usmażyć pokrojony boczek. Jeśli boczek jest bardziej tłusty można pominąć dodanie oleju.

Do boczku dodać pokrojoną fasolkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć.

Na koniec dodać śmietanę i pieprz. Na naleśniki nakładać farsz i zawijać krokiety.

Krokiety maczać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor.

Podawać ciepłe np. z barszczykiem.

Smacznego.

Krokiety z fasolką szparagową
Smażenie na patelni drobno pokrojonego boczku
Krokiety z fasolką szparagową
Krojenie ugotowanej, świeżej, żołtej fasolki
Krokiety z fasolką szparagową
Przygotowanie farszu do krokietów z żółtej fasolki

Tagi:

krokiety