Sposób przygotowania:
Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem
Sos rabarbarowy:
W rondelku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez minutę pokrojoną w kostkę cebulę. Do lekko przesmażonej cebuli dodajemy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar i rozmaryn, wlewamy wodę i wino i dusimy wszystko razem około 15 minut. Kiedy rabarbar zmięknie zdejmujemy go z ognia, wyjmujemy rozmaryn i blendujemy go na gładką pastę. Tak przygotowany rabarbar z powrotem stawiamy na gazie, wlewamy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i miodem. Sos odparowujemy do pożądanej konsystencji.
Polędwiczka :
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smarujemy delikatnie oliwą. Liście botwinki myjemy, osuszamy.
Folię spożywczą rozwijamy, układamy na niej liście botwinki (same liście ). Na liściach botwinki układamy polędwiczkę i zwijamy liście tak aby obtoczyły polędwiczkę, zwijamy folię, tak aby stworzyła cukiereczek, związujemy końce folii.
Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy 15-20 minut. Ugotowaną polędwiczkę wyjmujemy z wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z folii i kroimy pod skosem w plastry.
Polędwiczkę serwujemy z ryżem i sosem rabarbarowym.
Smacznego.
W rondelku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez minutę pokrojoną w kostkę cebulę. Do lekko przesmażonej cebuli dodajemy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar i rozmaryn, wlewamy wodę i wino i dusimy wszystko razem około 15 minut. Kiedy rabarbar zmięknie zdejmujemy go z ognia, wyjmujemy rozmaryn i blendujemy go na gładką pastę. Tak przygotowany rabarbar z powrotem stawiamy na gazie, wlewamy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i miodem. Sos odparowujemy do pożądanej konsystencji.
Polędwiczka :
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smarujemy delikatnie oliwą. Liście botwinki myjemy, osuszamy.
Folię spożywczą rozwijamy, układamy na niej liście botwinki (same liście ). Na liściach botwinki układamy polędwiczkę i zwijamy liście tak aby obtoczyły polędwiczkę, zwijamy folię, tak aby stworzyła cukiereczek, związujemy końce folii.
Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy 15-20 minut. Ugotowaną polędwiczkę wyjmujemy z wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z folii i kroimy pod skosem w plastry.
Polędwiczkę serwujemy z ryżem i sosem rabarbarowym.
Smacznego.
zosiani