Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Lekka polędwiczka gotowana w liściach botwinki z pysznym, delikatnym sosie rabarbarowym poleca się na wiosenny, zdrowy, rodzinny obiad.

Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe QAFP (o wadze około 500-600 gram )
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz
  • Sos rabarbarowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • ½ cebuli
  • 1 nieduża gałązka rozmarynu
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • Około 2 łyżeczek miodu
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • Ryż jaśminowy lub inny ulubiony

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem
Sos rabarbarowy:

W rondelku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez minutę pokrojoną w kostkę cebulę. Do lekko przesmażonej cebuli dodajemy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar i rozmaryn, wlewamy wodę i wino i dusimy wszystko razem około 15 minut. Kiedy rabarbar zmięknie zdejmujemy go z ognia, wyjmujemy rozmaryn i blendujemy go na gładką pastę. Tak przygotowany rabarbar z powrotem stawiamy na gazie, wlewamy śmietanę i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i miodem. Sos odparowujemy do pożądanej konsystencji.

Polędwiczka :

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smarujemy delikatnie oliwą. Liście botwinki myjemy, osuszamy.

Folię spożywczą rozwijamy, układamy na niej liście botwinki (same liście ). Na liściach botwinki układamy polędwiczkę i zwijamy liście tak aby obtoczyły polędwiczkę, zwijamy folię, tak aby stworzyła cukiereczek, związujemy końce folii.

Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy 15-20 minut. Ugotowaną polędwiczkę wyjmujemy z wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z folii i kroimy pod skosem w plastry.

Polędwiczkę serwujemy z ryżem i sosem rabarbarowym.

Smacznego.
Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem
Na folii układamy liście botwinki a na nim polędwiczkę - zwijamy
Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem
Zwiniętą jak cukierek polędwiczkę gotujemy w wodzie około 15 - 20 minut
Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem
Rabarbar i cebulę kroimy przesmażamy na maśle - blendujemy
Polędwiczka w botwince z rabarbarowym sosem
Dodajemy śmietanę 30 % i gotujemy około 10 minut