Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe w ziołach
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa: musztardę, pieprz i sól mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Mięso myjemy i ewentualnie oczyszczamy z błon i ścięgien, osuszamy i kroimy w poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni - ale nie za mocno bo mięso jest delikatne ;-) Każdy plasterek smarujemy z obu stron marynatą i układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W rondlu na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy polędwiczki z obu stron posypując roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne. W drugim rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem do miękkości - na koniec lekko doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę cebuli z jabłkami, następnie układamy polędwiczki i przykrywamy je pozostałą cebulą. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200°C.