peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Polędwiczki wieprzowe w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonałe danie w niecodziennej odsłonie - w sam raz na przyjęcie z przyjaciółmi czy rodziną

Polędwiczki wieprzowe w ziołach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w ziołach

 

  • około 1,5 kg polędwiczek wieprzowych (po pokrojeniu 12 cienkich plasterków)
  • 1 łyżka musztardy stołowej (sarepska popsuje smak)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 duże cebule
  • 4 średnie kwaskowe jabłka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w ziołach
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa: musztardę, pieprz i sól mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Mięso myjemy i ewentualnie oczyszczamy z błon i ścięgien, osuszamy i kroimy w poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni - ale nie za mocno bo mięso jest delikatne ;-) Każdy plasterek smarujemy z obu stron marynatą i układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W rondlu na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy polędwiczki z obu stron posypując roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Jabłka myjemy i obieramy, kroimy na cząstki usuwając gniazda nasienne. W drugim rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę, dodajemy jabłka i dusimy razem do miękkości - na koniec lekko doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę cebuli z jabłkami, następnie układamy polędwiczki i przykrywamy je pozostałą cebulą. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200°C.
Polędwiczki wieprzowe w ziołach
Polędwiczki wieprzowe w ziołach - tym daniem zaskoczysz domowników