BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Polędwiczki z kurczaka marynowane i pieczone

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne polędwiczki najpierw zamarynowane, a później pieczone. Podane z sosem, ziemniaczkami i surówką zasmakują każdemu.

Polędwiczki z kurczaka marynowane i pieczone

Składniki:

Polędwiczki z kurczaka marynowane i pieczone

 

  • Marynata;

 

  • olej 3 łyżki,
  • sos sojowy 2 -3 łyżki,
  • ząbki czosnku 2,
  • chrzan tarty 1 łyżeczka,
  • musztarda chrzanowa 1/2 łyżeczki,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,
  • przyprawa curry 1/2 łyżeczki,
  • polędwiczki z kurczaka 700 g,
  • olej kokosowy do pieczenia 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z kurczaka marynowane i pieczone
Polędwiczki umyć osuszyć.

Do miski wlać olej, dodać chrzanu i musztardę chrzanową, dodać przyprawy wymieszać razem z sosem sojowym.

Do tak przygotowanej marynaty włożyć polędwiczki na 30 minut i odstawić w chłodne miejsce.

Następnie polędwiczki przełożyć na patelnie na rozgrzany olej kokosowy i piec pod przykryciem przez 30 - 40 minut polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Sos zagęścić według swojego uznania.

Podawać z ziemniaczkami i surówką.