dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pasztet z królika

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobry pasztet z królika z dodatkiem mięsa wieprzowego i wątróbki drobiowej. Czasochłonny ale prosty w przygotowaniu.

Pasztet z królika

Składniki:

Pasztet z królika

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika

Krok 1:

Pasztet z królika
Kawałki mięsa gotujemy z warzywami do miękkości.

Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Warzywa obieramy. Dodajemy do mięsa. Dodajemy pieprz czarny, liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy mięso do miękkości. Pod koniec dodajemy wątróbkę i gotujemy kilka minut aż mięso będzie miękkie.

Krok 2:

Pasztet z królika
Mięso dokłądnie mielimy przez drobne sitko.

Mięso odcedzamy z wywaru i mielimy 2 razy wraz z jedną marchewką i cebulką. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawy do smaku, 2 łyżki oleju i odrobinę bułki tartej. Całość mieszamy.

Krok 3:

Pasztet z królika
Masę mięsno przekładamy do foremki i pieczemy ok 1 godzinę.

Masę przekładamy do wąskich foremek. Wyrównujemy. Pieczemy ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Smacznego!