Sposób przygotowania:
Pieczona szynka w selerowym pureeETAP 1
Szynkę myjemy i osuszamy (np. przy pomocy papierowego ręcznika).
Tak przygotowaną oprószamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem do smaku. Nacieramy ją także przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem.
ETAP 2
Gotową szynkę obkładamy plasterkami boczku, zawijając ją wokół szynki, tak by plasterki zachodziły na siebie. Na boczku układamy liście laurowe.
ETAP 3
Całość przewiązujemy nicią, by boczek w trakcie pieczenia przylegał do mięsa. Gotowe mięso przekładamy do rękawa do pieczenia.
Tak przygotowane umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Szynkę pieczemy około 70 minut w 180°C.
ETAP 4
W trakcie gdy mięso się piecze przygotowujemy selerowe puree.
Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy na maśle. Do szklistej dodajemy pokrojony w drobną kostkę seler.
Całość podlewamy około połową szklanki wody i dodajemy połowę jogurtu. Seler dusimy do miękkości.
ETAP 5
Do tak przygotowanego dodajemy pozostałą ilość jogurtu. Całość miksujemy do uzyskania puree. Gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczoną pieczeń kroimy w plastry. Podajemy ją na selerowym puree. Całość dekorujemy natką pietruszki.
gusia1000