Sposób przygotowania:
Królik w sosie z ciemnych winogron wg. Irenki
Mięso z królika dobrze doprawione opiekamy i dusimy do miękkości. Ciemne winogrona pozbawiamy gałązek, myjemy i odmierzamy miseczkę.
Odmierzone i obrane winogrona dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Mięso wyjmujemy z powstałego sosu, winogrona przecieramy przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy).
Z 2 łyżeczek mąki pszennej i pół szklanki wody robimy zawiesinę. Wlewamy sos na patelnię zagotowujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę oraz malutką pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Majeranek oraz pieprz czarny mielony i solimy do smaku.
Na koniec kiedy cebulka zmięknie dodajemy zawiesinę z mąki i wody cały czas mieszając.
Królika podajemy z powstałym sosem.
Odmierzone i obrane winogrona dodajemy do sosu. Dusimy pod przykryciem około 20 minut.
Mięso wyjmujemy z powstałego sosu, winogrona przecieramy przez sitko ( pestki i skórki wyrzucamy).
Z 2 łyżeczek mąki pszennej i pół szklanki wody robimy zawiesinę. Wlewamy sos na patelnię zagotowujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek przez praskę oraz malutką pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Majeranek oraz pieprz czarny mielony i solimy do smaku.
Na koniec kiedy cebulka zmięknie dodajemy zawiesinę z mąki i wody cały czas mieszając.
Królika podajemy z powstałym sosem.
BozenaMatuszczyk
ajrinwu
i ten sos....miam....