Sposób przygotowania:
Kaczka faszerowana mięsem z selerowymi frytkami
Kaczkę umyć, osuszyć, przeciąć między piersiami. Nasmarować po wiechu i od środka olejem rzepakowym z cytryną i bazylią, oprószyć przyprawą do mięs, majerankiem, solą i pieprzem.
Farsz:
Mieloną szynkę wieprzową przełożyć do miski, dodać odciśnięty z zalewy seler konserwowy, jogurt naturalny, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsypać natkę pietruszki, bułkę tartą oraz przyprawy. Wbić jajko. Wyrobić dłońmi masę mięsną.
Farszem wypełnić kaczkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Piec 2-2,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200st. ( pieczenie kaczki zależy od wagi mięsa 2kg-2godz.)
Frytki selerowe:
Selera obrać, umyć, osuszyć, pokroić w dwu cm. plastry, a następnie w paski.
W misce wymieszać jogurt naturalny z olejem rzepakowym z pomidorami i bazylią, szczyptą gałki muszkatołowej oraz z solą i pieprzem. Włożyć selerowe frytki, dokładnie wymieszać aby każdy kawałek warzywa został pokryty jogurtem.
30 min przed końcem pieczenia kaczki do mięsa lub na oddzielną blaszkę wyłożyć frytki selerowe.
Kaczkę podawać z selerowymi frytkami.
Farsz:
Mieloną szynkę wieprzową przełożyć do miski, dodać odciśnięty z zalewy seler konserwowy, jogurt naturalny, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsypać natkę pietruszki, bułkę tartą oraz przyprawy. Wbić jajko. Wyrobić dłońmi masę mięsną.
Farszem wypełnić kaczkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Piec 2-2,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200st. ( pieczenie kaczki zależy od wagi mięsa 2kg-2godz.)
Frytki selerowe:
Selera obrać, umyć, osuszyć, pokroić w dwu cm. plastry, a następnie w paski.
W misce wymieszać jogurt naturalny z olejem rzepakowym z pomidorami i bazylią, szczyptą gałki muszkatołowej oraz z solą i pieprzem. Włożyć selerowe frytki, dokładnie wymieszać aby każdy kawałek warzywa został pokryty jogurtem.
30 min przed końcem pieczenia kaczki do mięsa lub na oddzielną blaszkę wyłożyć frytki selerowe.
Kaczkę podawać z selerowymi frytkami.
monikaT83
kuchenny świat
Martyna12
Dziękuję Monia :)
Martyna12
Moje także , wyszło pysznie :)