Sposób przygotowania:
Polędwiczki duszone w sosie z ogórków małosolnych
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko roztłuc ręką. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać głęboką patelnie z olejem i podsmażyć plastry polędwiczki z obu stron, krótko aby tylko zmieniła kolor.
Następnie podlać wodę i dusić ok 10 minut. W międzyczasie ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Potem do polędwiczek dodać starte ogórki oraz koperek oraz wlać śmietankę. Całość chwilę gotować aby sos nabrał smaku ogórków i nieco zgęstniał, do smaku doprawić solą i pieprzem. Ja dałam dużo ogórków więc sos był dosyć gęsty, jeśli jest zbyt rzadki można go jeszcze zagęścić odrobiną mąki.
Gotowe polędwiczki podałam z kaszą orkiszową.
Następnie podlać wodę i dusić ok 10 minut. W międzyczasie ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Potem do polędwiczek dodać starte ogórki oraz koperek oraz wlać śmietankę. Całość chwilę gotować aby sos nabrał smaku ogórków i nieco zgęstniał, do smaku doprawić solą i pieprzem. Ja dałam dużo ogórków więc sos był dosyć gęsty, jeśli jest zbyt rzadki można go jeszcze zagęścić odrobiną mąki.
Gotowe polędwiczki podałam z kaszą orkiszową.